1 av 2
Stora skillnader i kommunernas bedömning av åldergräns för adoption Foto: Chitose Suzuki/Scanpix
2 av 2
Sjuhärad

Krav på adoptionsålder varierar

Det är stora skillnader i hur Sveriges kommuner ser på adoptivföräldrars ålder. Rekomendationen är att man högst får vara 42 år. Men i flera sjuhäradskommuner har man inte riktlinjer för hur gamla adoptivföräldrar får lov att vara.

Det är stora skillnader i hur Sveriges kommuner ser på adoptivföräldrars ålder och bedömningarna är ofta godtyckliga. Det visar en enkät som SR:s ekoredaktionen gjort. Socialstyrelsens rekommendationer är att föräldrarna högst ska vara 42 år, men medan vissa kommuner följer rekommendationerna skarpt så gör andra det inte.

Fick adoptera trots ålder
För ett och ett halvt år sedan var Boråsarna Sanna och Tommy Svensson nästan 40 respektive 50 år gamla och skulle enligt reglerna inte fått adoptera. Men trots åldern så blev de godkända och kunde då adoptera Viktor, då 4 år gammal, från Serbien.

– Jag tycker att 42 år är en alldeles för låg gräns. Det finns ju förstföderskor idag i Sverige som är i den åldern. Det är ju helthetsbilden man borde titta på och inte två människors ålder, säger Sanna Svensson.

Hårdare bedömmning
I somras gav Socialstyrelsen ut en ny handbok för adoptioner när den högre åldersgränsen 42 år för adoptivföräldrar betonas hårdare än tidigare. Hade Sanna och Tommy Svensson gjort en adoptionsansökan idag så tror Sanna att man inte hade fått adoptera Viktor.

– Det känns ju helt fruktansvärt för oss som föräldrar, men även för Viktor eller ett annat barn som skulle kunna få ett hem hos oss, säger Sanna.

Riktlinjer varierar
Sveriges Radios enkät har besvarats av 209 kommuner och sju av åtta sjuhäradskommuner. I Sjuhärad säger tre av sju kommuner att man inte har några riktlinjer alls när det gäller ålder. Men sen Socialstyrelsens handbok gavs ut i somras så anger en sjuhäradskommun i SR:s enkät att man nu slutat ge medgivanden till personer äldre än 42 år baserat på rekommendationerna och ytterligare ett par kommuner svarar att man nu följer samma rekommendation.

Anneli Jonsson är adoptionsutredare i Borås Stad, där man gör ett tiotal utredningar per år, och hon är kritisk till skillnaderna mellan kommunerna.

– Det ska inte skilja från kommun till kommun vad man gör för bedömningar. Konsekvenserna kan ju bli, det finns ju dem som har flyttat, som bestämt sig för att om man fått ett nej i en kommun eller blivit avrådd eller att man dragit tillbaka sin ansökan, som flyttar till en annan kommun som hört att där här de snälla och så får det ju inte gå till. Men det förekommer att man har flyttat och fått ett medgivande i en annan kommun då man fått ett nej innan, säger Annelie Jonsson.

En av anledningarna att det ser ut som det gör tror Anneli Jonsson kan vara att utredare har olika erfarenheter och resurser när det handlr om utredningar.

Och trots att det nu kommit tydligare riktlinjer om ålder från socialstyrelsen så tror Anneli Jonsson att det skulle behöva exempelvis en regional enhet som hade hand om adoptionsutredningar istället för att ansvaret ligger på varje kommun.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Enkät till socialtjänsterna i Sverige

1: Har ni riktlinjer när det gäller gäller de sökandes ålder i samband med medgivande till adoption?
Ja 113
Nej 98

2: Har det under de två senaste åren gjorts undantag?
Ja 70
Nej 103

3: Har det under de senaste åren tillåtits adoptioner om den sökande fyllt 43 innan det första medgivandet?
Ja 96
Nej 106

4: Har det under de senaste två åren tillåts förnyade medgivanden efter 45-års åldern?
Ja 63
Nej 142
                                                    Källa: SR:s ekoredaktion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".