Storsatsning på personliga assistenter i Svenljunga. Foto:Dan Hansson/Scanpix
Sjuhärad

Satsar på personliga assistenter

Svenljunga kommun ska nu börja satsa mer pengar på sina personliga assistenter Kommunen har fått nästan 400 000 kronor i bidrag från en EU-fond, och inleder nu ett projekt med syfte att utbilda assistenterna.

--Eftersom jag själv aldrig fått någon utbildning så tycker jag att det är väldigt positivt att man nu får möjlighet, det blir tryggare för brukaren, säger Lena Djurfors, som jobbat som personlig assistent i Svenljunga i två år.

Jobba över kommungränser
Svenljunga kommun ska nu i vår intervjua både personliga assistenter och deras chefer med syfte att få reda på vilken utbildning de vill ha. Under projektet kommer man att jobba över kommungränserna och samarbeta med Mark, Tranemo och Herrljunga kommun.

--Det är en viktig yrkesgrupp som aldrig riktigt varit i fokus samtidigt som de har ett svårt arbete, säger Gunhild-Unger Snygg vård- och omsorgschef i Svenljunga.

Får inte alltid uppskattning
Personliga assistenten Lena Djurfors berättar att hon gärna skulle vilja ha en bredare medicinsk utbildning, men också få hjälp med att hantera att hon jobbar så mycket ensam. Det är ett tufft jobb, men Lena Djurfors trivs och känner att hon får uppskattning, men inte från alla.

--Brukarna uppskattar oss men det känns som att samhället inte riktigt gör det. Svårt att säga vad det beror på, men det kan ju ha att göra med att vi inte har någon utbildning, tror Lena Djurfors.

                                                         Hanna Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".