Den nya tekniken ger snabbare svar vid trafikkontroller. Foto:Anders Wiklund/Scanpix
Västra Götaland

Mobilen ger polisen snabba svar

Med några enkla knapptryck kan polisen från och med i år på ett ögonblick få svar på mobiltelefonens skärm om vem som exempelvis äger en bil som har stoppats och om skatten är betald. Just nu prövas systemet bland annat här i Västra Götaland.

I år kan Sveriges poliser börja använda mobiltelefoner för att söka information i register och databaser, något som skulle effektivisera polisarbetet ute på fältet avsevärt.

Snabba svar på mobilen
Det är en helt vanlig mobiltelefon som laddats med en ny programvara som Rikspolisstyrelsen har tagit fram.
   --Vi kan göra frågor på fordon och personer. Det finns även tillgång till passfoton vilket är användbart när man söker  efterlysta personer, säger polisen Gustav Ahlfont, en av dem som testat den nya tekniken.
        Rutinfrågor av det här slaget sker för det mesta över polisradion in till nån av polisens länskommunikationscentraler, som har tillgång till alla register. När det är mycket att göra kan polispatruller i värsta fall få bortåt en halvtimme på svar.

Stor vinster
Testet, som omfattar ett 30-tal poliser, såväl spanare som ordnings- och trafikpoliser, visar att det finns stora tidsvinster att göra om systemet byggs ut. Tomas Alsterlund är projektledare på Rikspolisstyrelsen. Han menar att de långsiktiga fördelarna är bland annat att man får tid över till annat arbete och därmed blir det bättre kvalitet.

Testet ska utväderas
Informationen som går mellan mobiltelefonen ute på fältet och polisens databaser är hemlig och krypterad. Testet ska nu utvärderas. Ger Rikspolisstyrelsens ledning sitt godkännande skulle poliser runt om i landet kunna börja använda den nya tekniken succesivt start nån gång under 2009.

                                                             August Bergkvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".