Mark

Pojke glömdes 5 timmar på buss - kommunen självkritisk

Det mesta gick snett när en sex-årig utvecklingsstörd pojke glömdes kvar i fem timmar på en skolbuss i Mark.

Det visar den utredning som kommunen gjort efter att händelsen anmälts till Skolinspektionen.

Det var i november förra året som pojken inte kom av bussen vid Tingvallaskolan i Skene, utan följde med bussen på flera andra turer och sedan hamnade i ett garage i flera timmar.

I svaret till skolinspektionen redovisas en lång rad omständigheter som gjorde att pojken totalt satt ensam i bussen i fem timmar.

Den första omständigheten som gjorde att det gick snett var enligt kommunen att  skolskjutsen inte kördes av ordinarie personal.
Istället var det en vikarie som inte var tillräckligt informerad vid vilka skolor som eleverna skulle gå av vid.

Nästa orsak var enligt utredningen att pojken inte satt på den plats han brukade när bussen stannade vid Tingvallaskolan, och när elevassistenten så tittade in i bussen syntes han inte till.

Dessutom var elevens lärare försenad till skolan på grund av en krånglande bil, och därför dröjde det ytterligare en och en halv timme innan eleven saknades.

Vidare rådde det oklarheter på skolan hos vilken förälder som eleven fanns den aktuella veckan. Pappan till pojken fick heller aldrig något telefonsamtal från skolan.

När mamman skulle kontaktas gick heller inte det eftersom mobiltelefonnätet var överbelastat.

Slutligen konstaterar utredningen att rutinerna brister när det gället att kontrollera att bussen är tom.

I sitt svar till Skolinspektionen säger kommunen att rutinerna nu setts över och förtydligats - både vad gäller de som kör skolbussen och kommunens egna rutiner.

Läs mer:

Pär Sandin
par.sandi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".