Bemanningsföretag drabbas först

När företagen ska minska personal är det bemanningsföretagen som drabbas först.
En rundringning Radio Sjuhärad har gjort visar att många företag har det tufft just nu - och hårdast har de drabbats som arbetar mot bilindustrin.

Varslen har duggat tätt under hösten. Både små och stora företag har sagt upp folk - och hos de stora företagen - som till exempel Parker i Borås, Elmo i Svenljunga och Svedbergs i Dalstorp är det de anställda från bemanningsföretagen som får sluta först.

Att det är tufft för bemanningsföretagen just nu bekräftas av nästan samtliga av de som Radio Sjuhärad pratar med. Bygg, lager och logistik och framför allt bilindustrin är extra tuffa branscher. Bemanningsföretaget Söder o co, som hade 400 anställda i mars, är nu nere på 50.

Även Adecco, Proffice och Manpower säger att lager och industri går trögt. Manpower som har 1 000 anställda i Borås ska varsla ett 40-tal. Tidigare under året har man också varslat 140 personer.

Samtliga av de företag Radio Sjuhärad har pratat med vill ligga lågt med att det går dåligt eftersom det ger dålig reklam, som riskerar att förvärra läget.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".