1 av 3
Ulf Olsson (S) Foto: SR Sjuhärad.
2 av 3
3 av 3
Ulrik Nilsson (m)
Borås

"Borås får bakläxa av Skolinspektionen"

Staliga Skolinspektionen stoppar en ny friskola i Borås och har avslagit en ansökan från Realgymnasiet - den skulle drabba kommunens skolor för hårt.
Att Skolinspektionen nu säger stopp ser Socialdemokraternas kommunalråd Ulf Olsson som en kritik riktad mot kommunen.


--Man ger den borgerliga majoriteten en bakläxa utan tvekan, säger Ulf Ohlsson (S).
Men kommunstyrelsens Moderate ordförande, Ulrik Nilsson tycker inte alls att Skolinspektionens utslag är en kritik av Borås och hans egen hållning.

– Den princip har vi har haft har hållt väl, i detta fallet hade skolverket en annan uppfattning, och då respekterar vi naturligtvis den.

Skolinspektionen har avslagit en ansökan från företaget Lärande i Östergötland för utbildningen praktisk Handel eftersom den, enligt Skolinspektionen, negativt skulle påverka Borås Stads egna skolor.

De borgerliga partierna I Borås vill ha alternativ och mångfald och avslår mycket sällan ansökningar från friskolor, även när kommunens skolor har liknande program.
Socialdemokraterna och Vänstern är nöjda.

För lika regelmässigt som de borgerliga säger ja till friskolor, säger vänsterblocket nej. Bland annat med motiveringen att friskolor segregerar, att ungdomar med olika bakgrund hålls åtskilda.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".