1 av 2
Lägenheter på Hestra Midgård Foto: Sara Kvist
2 av 2
Borås

Nu har Helga fått särskilt boende

För snart ett år sedan kämpade då 91-åriga i Borås för att få komma in på ett särskilt boende, hon tyckte inte hon klarade sig själv hemma. Nu har hon fått lägenhet på Hestra Midgård i Borås.

Helga fick slåss mot kommunen som drev ärendet vidare trots att länsrätten gett Helga rätt. Idag har Helga bott på det särskilda boendet i åtta månader, och har blivit både både piggare och gått upp i vikt.

– En får ju den passning man behöver och jag behöver bara ringa på larmet så kommer de som pilar, säger Helga Karlsson och ler.

Helga Karlsson är nu snart 93 år, en liten späd dam på cirka 40 kilo. Att komma till det särskilda boendet har varit bra för henne, det säger både sjuksköterskan och hennes dotter. Helga har blivit både piggare och gått upp lite i vikt.

När vi först uppmärksammade Helga för ett år sedan så var det för att Norrby kommundel vägrade låta henne komma in på ett särskilt boende, de tyckte hon klarade sig bra hemma.

Helga hade länsrätten på sin sida men kommundelen tog ärendet till kammarrätten innan de gav med sig och följde Borås Stads princip om valfrihet för alla över 90 år, och gav Helga en lägenhet på Hestra Midgård i Borås.

– Man är ju aldrig själv här och det känns tryggt, säger Helga Karlsson.

Sara Kvist
sara.kvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".