1 av 2
Lennart Andreasson (V) Foto: SR Sjuhärad
2 av 2
Borås

Vänstern emot Kina-samarbete

Borås är på väg att sluta ett avtal med den kinesiska industristaden Gongqing om ett kommunalt partnerskap för samarbete kring textil, mode, logistik, miljö och energi.
Men Vänsterpartiets Lennart Andreasson vill inte ha något samarbete med det kommunistiska Kina.

– I kina är det allt annan än demokrati, det är diktatur, det är brist på mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, de är världsmästare i avrättningar. Det är en regim vi inte vill ha någonting att göra med som regim. Sen tycker jag att världen i övrigt måste ha kontakt med Kina, säger Lennart Andreasson.

Trots Vänsterns motstång beslöt Borås kommunstyrelse igår ändå att fortsätta arbetet mot ett partnerskapsavtal med Gongqing.

Moderaternas Ulrik Nilsson har gärna samarbete med kommunist-Kina.

– Jag är hellre aniv och tror på att demkratin och goda idéer kan spridas människor emellan än vad jag ställer mig vid sidan om och säger att eftersom att de är så hemska så ska vi inte ha med dem att göra. Kalla mig gärna naiv men jag har ändå förhoppningar att om vi öppnar oss och närmar oss dem så har vi större möjligheter att påverka dem, säger Ulrik Nilsson.

– Vi står emot det här. Men vi har stått emot alla diktaturer oavsett vilken färg de har, säger Lennart Andreasson.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".