Det finns mer material i Arkivet till den här nyhetsartikeln
Borås

Vill köpa berget på Bergsäter

Verksamhet både ovanpå och inuti, det är kommunens planer när man nu har lagt ett bud på militärens gamla ledningscentral i berget på Bergsäter i Borås.

Elisabeth Eickhoff ansvarar för markfrågor på kommunen och hon säger att berget på Bergsäter är ett bortglömt plats som skulle passa bra till nya lägenheter.

De senaste åren har byggbolagen dammsugit centrala Borås på tomter för nya hus och det byggs fortfarande på flera håll, så 50 000 obebyggda och centrala kvadratmetrar borde vara attraktivt. Så resonerar i alla fall Borås kommun som i dagarna har lagt ett bud på berget på Bergsäter i Borås.

För den som inte tittar så noga ser berget ut som ett vanligt berg men innanför finns Edvin - den ledningscentral från vilken gamla Älvsborgs län skulle ledas i krig. Ovanpå berget skulle bostäder kunna byggas, men själva bergrummet som faktiskt är på hela 4 000 kvadratmeter, skulle också kunna användas till något.

– Tanken kan man ju ha använda det till någonting, men jag vet inte riktigt vad, säger Elisabeth Eickhoff.

Fortifikationsverket som säljer berget vill ha 2,7 miljoner för det, kommunen har lagt ett än så länge hemligt motbud.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".