Ulricehamn/Thailand

Ungt par fängslade i Thailand

Det par från Ulricehamnstrakten som dömts till fängelse i ett år och tre månader är dömda för inbrott, det uppger Thailändska ambassaden i Stockholm.

Uppgifter om att paret som är i 20-årsåldern bara skulle ha stulit två T-shirtar stämmer inte. Det säger en talesman från ambassaden som har varit i kontakt med rätten i Phuket.

Paret ska ha brutit sig in i en stängd butik och stulit kläder till ett värde av ungefär 6.000 kronor, säger talesmannen till Radio Sjuhärad.

Enligt ambassaden så har paret erkänt och därmed fått sitt straff halverat.

– Det blir en svår tid för det unga par i 20-års åldern från Ulricehamn som sitter i fängelse i Thailand, det säger den svenske fotografen Lars-Göran Dikander som träffat paret.

Kvinnan ska vara inlåst i ett och samma rum som 150 andra kvinnor och mannen i ett rum med 80-90 andra män, där de sover på golvet.

– Hygienen är det si så där med och de får ju försöka skaffa tvål och sånt själv. Normalt kommer thailändarna med mat och det de behöver, hygienartiklar och sånt, men sen blir det väl uppdelning på fängelset mellan internerna. Det är hårt. Kvinnan har blivit hotad av några kvinnliga internet som är lite farliga så hon känner sig hotat, säger Lars-Göran Dikander.

Mamman till den fängslade mannen berättar att de fick beskeded på tisdagen att de fått en dom och inte ens Utrikes Departementet visste om domen förrän på tisdagsförmiddagen.

– Vi har ju gått och hoppats på att det skulle lösa sig på något sätt. Nu ahr han ju fått en dom i alla fall och det är kalrt att vi åker ner. Vi kan ju säkert inte göra någonting annat än att hälsa på honom. Jag vet inte vem som skulle kunna hjälpa honom, säger mamman till den fängslade mannen.

Mikael Olmås
mikael.olmas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".