Öresjön Foto: SR Sjuhärad
mark

Öresjöarna tappas på vatten

Till sommaren kommer Öresjöarna i Mark att sänkas med nästan en meter för att reparera Hulta vattenkraftanläggning.
– Det är 33 år sedan vi reparerade dammen sist så det är dags, säger Göran Karlsson vid Borås Energi.

Det är en omfattande reparation där man måste torrlägga kraftverket för att komma åt att reparera och arbetat går på runt fyra miljoner kronor.

Öresjön kommer att sänkas en knapp meter eller 75 centimeter, lika mycket som för tre år sedan. Enligt tillståndet från Länstyrelsen så får Borås Energi sänka sjön ytterligare 1,4 meter.

Sjösänkningen görs för att kunna använda sjön som buffert för den nederbörd som kommer under den tiden reparationen pågår. Går allt som planerat så börjar sänkningen i början av maj och fram till reparationen ska vara klar i slutet av juli. Då sjön sänktes för tre år sedan reagerade många kring sjön.

De två kraftverken som Borås Energi äger vid Öresjön ger el som räcker till att försörja 850 villor med värme och el under ett år. Så det är en viktig källa för elproduktionen, samtidigt är sjön markbornas viktigasxte sjö ur rekreation, fiske och som badsjö.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".