1 av 3
2 av 3
Foto: Scanpix
3 av 3
Mikael Vårhall Foto: Sara Kvist
Västra Götaland

Poliser behöver bli säkrare på väg

Poliser är inblandade i flera hundra trafikolyckor årligen, och på tio år har 1 800 poliser skadats i trafiken. Trafikforskaren Jörgen Lundälv från Borås efterlyser ett ökat säkerhetsarbete inom polisen.

Enligt Jörgen Lundälv har man i Västra Götaland kommit längre i säkerhetstänkandet.

– Man har ju kommit så långt att man fått rosor och beröm från kammarkollegiet för sina insatser och man har sedan mitten av 90-talet arbetat med, lokalt och regionalt, skaderegistrering och ta fram skadeblanketter och jobbat med sådana här frågor, det har man inte gjort i andra regioner, säger Jörgen Lundälv.

Polisen Mikael Vårhall arbetar i Alingsås och är instruktör i polisbilskörning. Han säger att man i Västra Götaland har en rätt så gedigen utbildning att poliserna borde vara bättre på att köra bil än gemene man.

– Vi sitter ju väldigt mycket i våra bilar dag ut och dag in, så en vidareutbildning kontinuerligt är ju inte fel, säger polisen Mikael Vårhall.

Sara Kvist
sara.kvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".