Nytt förslag missgynnar damidrott

Ett nytt förslag om artistskatt kan komma att slå hårt mot föreningen Marbo basket. 
Det säger idag Frank Alm, sportchef i Marbo Basket i Skene, som just nu har två utländska spelare i laget.

Frank Alm är orolig. Han är sportchef i en liten basketklubb, på landsbygden. Damlaget spelar i Damligan i basket. Och just nu finns två amerikanska spelare i laget. Under sex månader i taget får de spela i Sverige med villkoret om en skattesats på 15 procent och behöver inte heller betala några sociala avgifter.

Det är en skattesats som gör det möjligt för en klubb som Marbo Basket att kunna ha utländska spelar. Men från o med 1 juli i år kan det vara slut. I ett nytt förslag från Finansdepartementet kan artister och idrottare framöver som är i Sverige än kortare tid än sex månader komma att behöva betala högre skatt, det dubbla gentemot vad man nu gör.

- Det är ett orättvis förslag som helt missgynnar damidrott och klubbar på landsbygden, säger Frank Alm, sportchef för Marbo Basket. Systemet försöker mjölka idrottsrörelsen på pengar.

Det är ett förslag som har fel perspektiv eftersom det utgår från stora klubbar, hockey och fotboll, som omsätter mycket pengar och i vissa fall betalar miljontals kronor för utländska spelare, säger Frank Alm.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".