Foto:Sofia Boo
sjuhärad

Mammobilen kommer till patienten

Västra Götalandsregionen krävde mer tillgänglig mammografi vid den senaste upphandlingen av mammografin i Sjuhärad. Därför rullar nu en specialbyggd undersökningsbuss, kallad mammobilen, runt i bygden.

När mammografibussen fanns på plats i Svenljunga idag fredag var Ing-Marie Lindberg en av många kvinnor som kom dit.

Ing-Marie får först gå in i ett litet bås där hon klär av sig på överkroppen innan hon kommer in i rummet i bussen där mammografimaskinen står.

Här finns dessutom datorer och all annan utrustning som behövs när man genomför mammografi på ett sjukhus.

Hon möts av sjuksköterskorna Mia Karlsson, Ann-Marie Josefsson som genomför mammografin.

Schemat är fullt för mammografibussen, över 10 kvinnor i timmen hinner de med - och nästan alla som kallas till undesökningen kommer.

Andra orter som besöks av bussen är Skene, Tranemo Ulricehamn, Herrljunga och Vårgårda.

Att bussen nu införts beror på att när Västra götalandsregionen senast såg över mammografin i Sjuhärad krävde man att tillgängligheten skulle bli bättre, och det skulle åtgärdas i upphandlingen.

För just tillgängligheten har inte varit tillräckligt bra tidigare säger Anders Torstensson, regionens upphandlingsansvarige.

– Tidigare så fanns det tre utbudspunkter i hela södra Älvsborg... ...och för många var det ett avstånd som gjorde att många valde att stå över (att göra mammografi), säger Anders Torstensson.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".