Daltorpsskolan i Borås. Foto: SR Sjuhärad.
Borås

Skola rökfylldes - planerad attack

Delar av Daltorpsskolan blev rökfylld och fick utrymmas på fredagseftermiddagen.

Ett maskerat pojkgäng gjorde en avledande manöver och tände sedan på i ett trapphus.

En planerad attack med avledningsmanöver. Så beskrivs dagens händelse på Daltorpsskolan i Borås.

Det var vid ett-tiden som en rökfackla eller liknande började brinna i trapphuset med kraftig rökutveckling som följd. Skolan fick utrymmas men ingen ska ha blivit skadad.

Rektor Valter Levandowski är övertygad om att attacken var planerad. Han säger att förövarna först försökte leda undan uppmärksamheten genom att kasta ägg på de andra ingångarna. Detta så att de ostört kunde gå in i den aktuella ingången och tända på.

– Vi vet att det var en fem/sex killar som kom hit, killar utifrån. Lite senare hade de masker på sig - gasmask, säger rektor Valter Levandowski.

Enligt honom har man haft problem tidigare med elever från andra skolor som försökt bråka med Daltorpselever. Om det handlar om samma personer denna gång är dock oklart.

– Jag blir ju alldeles förtvivlad när man ser att ungdomar kan göra på detta viset... ...Hade det velat sig riktigt illa hade det kunnat bli en mordbrand, säger rektor Levandowski.

Skolan har talat med polisen om dagens händelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".