BORÅS

Strid i Borås om nya EU-regler

Det har blivit hård strid bland boråspolitikerna om EU:s allt mer öppna gränser. Konflikten mellan Socialdemokraterna och alliansen har fokuserat kring huruvida Borås ska yttra sig om ett nytt förslag som öppnar gränserna för företag och arbetskraft.

Om ett år ska EU:s sk. tjänstedirektiv vara infört i Sverige. Tjänstedirektivet är rätten för alla EU-medborgare och -företag att arbeta i vilket EU-land som helst.

Trots att Sverige redan bundit sig för att genomföra dessa regler så vill Socialdemokraterna i Borås inte uttala sitt stöd, säger partiets ledare, Ulf Olsson (S).

– Vi vet helt enkelt inte vilka konsekvenser det får för Borås stad, säger Ulf Olsson.

– Det här ska ses som en formalitet, vi har redan bundit oss för detta, säger Ulrik Nilsson (M),  kommunstyrelseordförande i Borås.

Kommunstyrelsen gick också på Ulrik Nilssons linje och lät Tjänstedirektivet gå vidare till Riksdagen utan förslag till invändningar.

Vid kommande årsskifte ska Tjänstedirektivet införas i Sverige. Då ska det, enligt regeringen, finnas tydliga regler för handeln med tjänster i Europa, förenklad administration för företagen och stärkta rättigheter för konsumenterna.

Dessförinnan ska riksdagen ha godkänt förslaget och just nu är det ute på remiss i kommunerna.

Bo Thorin
033 - 17 75 62
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".