Pia Andersson och Veronica Wernklev
Sjuhärad

180 har ansökt om vårdnadsbidrag

Omkring 180 föräldrar i Sjuhärad har ansökt om vårdnadsbidrag. Det visar en kartläggning som Radio Sjuhärad gjort. Av Sjuhärads åtta kommuner har tre kommuner redan inför vårdnadsbidrag, fyra kommuner kommer införa det under året.

Först ut med vårdnadsbidrag i Sjuhärad var Borås, och sedan oktober fram tills början av januari har 73 föräldar fått bidraget. Och för 50 föräldrar i Marks kommun, där man från 1 decmber kunnat ansöka, så kommer den första utbetalningen nu i januari - till det ytterligare ett trettiotal ansökningar som inte blivit handlagda. Och i Vårgårda där vårdnasbidraget infördes 1 januari finns 17 ansökningar.

Veronica Wernklev, i Fristad utanför Borås har fått sin första utbetalning och för henne är det en chans att förlänga föräldrarledigheten med pojkarna Erik och Olof.

I Ulricehamn, Svenljunga, Bollebygd går det att söka vårdnadsbidrag från och med 1 juli i år. I Tranemo är datumet satt till augusti och Herrljunga är den enda kommun i Sjuhärad som inte kommer att införa bidraget i år.

Bidraget är på 3000 kronor per barn mellan 1- 3 år. Det kan bli svårt att klara sig på för många tror Veronica Wernklev - men eftersom hon själv hoppas kunna få för båda sin pojkar så lättar det trycket på ekonomin.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".