1 av 2
Tour & Anderssons platschef Fredrik Bäckström Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2
Herrljunga

TA varslar 85 om uppsägning

Företaget Tour & Andersson i Annelund varslar sammanlagt 85 anställda om uppsägning. Varslet berör 70 kollektivanställda och 15 tjänstemän. MBL-förhandlingarna inleds i morgon.

Tour & Andersson är det största företaget i Herrljunga kommun med drygt 500 anställda. Företaget tillverkar ventiler och andra produkter till värme och kylsystem.

Håkan Blom på IF Metall säger att det inte kommer som en överraskning då man sett vad som hänt på företag runt omkring.

– Det är ju så att man blivit överraskad som det inte hänt någonting alls. Vi har ju sett att orderingången minskat kraftigt för oss det har den ju gjort, och vi måste ju anpassa kostymen efter den orderingång som vi har, säger Håkan Blom.

Herrljunga kommun var beredda på att det skulle kunna komma ett varsel på TA. Men att varslet skulle bli så stort det var förvånande. Det säger Harry Nilsson socialdemokratiskt kommunalråd i Herrljunga.

– Jag vet inte vad kommunen ska göra i det här läget utan man får ju försöka ta reda på vilka människor det är som får gå hem och det är mycket som spelar in. Jag kan inte se någon lösning vad kommunen som kommun kan göra för TA just nu, säger Harry Nilsson.

Tour & Andersson har gått bra under många år och så sent som förra året gjordes stora investeringar. Och fabriken i Annelund går för fullt -än så länge.

– Vi har ju en orderstock och det kommer ju från tidigare arbete av vår säljkår. Vi finns ju i mer än 50 länder runt om i världen och det man kan säga att det vi hörde i slutet av förra året var en försvagning på marknaden bland våra säljbolag. Så vi har en orderstock som produktionsenhet och vi kommer att leverera ut, dock så är det ännu tydligare nu efter årsskiftet att säljbolagen viker hårdare än förväntat, säger platschefen Fredrik Bäckström.

Men orderingången från säljbolagen runt om i världen har gått ner kraftigt - och nu krävs det uppsägningar för att trygga verksamheten på sikt.

Hans Arvidsson jobbar i mätrummet på Tour & Andersson och har varit anställd sedan 1981. Han säger att det inte känns så bra och att han inte varit med om något sådant här varsel förut, men att det inte kom som en överraskning.

– Det är många som är oroliga, det har inte varit så mycket prat än men det är väl en del som är lite chockade, andra säger väl att det här var väl väntat, säger Hans Arvidsson.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Nicklas Malmberg
nicklas.malmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".