Joakim Bertilsson med dottern Hilma Foto: Mina Benaissa
mark

Endast 5 av 50 män ansöker om vårdnadsbidrag i Mark

90 procent av de som nu får vårdnadsbidrag i Marks kommun är kvinnor. Endast ett fåtal, 5 av 50 är män.

En av dem är 43-åriga trebarnspappan Joakim Bertilsson i Horred som efter att ha varit föräldrarledig med dotter Hilma nu kommer att få på vårdnadsbidrag i minst ett halvår.

Bidraget är på 3000 kronor per barn mellan 1- 3 år och Joakim Bertilsson tycker att det är konstigt att det inte är fler män som nappat.

– Jag förstår egentligen inte varför, det är ju en jättechans att få vara hemma med sitt barn, säger Joakim Bertilsson.

Joakim Bertilsson är hemma med dottern Hilma 1 år och åtta månader. Han är till yrket mekaniker och har med sin fru ytterligare två barn. Föräldarledighetsdagarna är slut, han har redan varit hemma med Hilma i ett år, och därför ansökte familjen om vårdnadsbidrag som gör att Joakim Bertilsson minst stannar hemma fram till augusti.

Av de 50 föräldrar som nu i januari kommer att få sin första utbetalning av vårdandsbidrag i Marks kommun är 45 st kvinnor. Joakim Bertilsson är en av fem pappor som fram tills nu har vårdnadsbidrag.

– Många tycker det är konstigt att jag ska vara hemma, men det mesta är positivt. Det är inte så vanligt att män är hemma så länge, det är vanans makt att ”oj,kan en man vara hemma så länge, kan du sköta om det hela” Varför inte säger jag, berättar Joakim Bertilsson.

Visst märks det i ekonomin berättar familjen. En månadsinkomst mindre blir det för familjen Bertilsson, där både Joakim och hustrun tjänar lika mycket i månaden. Men man har räknat med det och planerat, så det hela avgjordes med att Joakim ville kunna spendera mer tid med Hilma, något som i familjen Bertilssons fall blir möjligt genom vårdnadsbidrag.

– Nu är det jag som har ansvaret för henne, och det är jätteroligt, säger Joakim Bertilsson.

Att det just nu 90 procent av desom får vårdnadsbidrag i Mark är kvinnor, tror Joakim, har att göra med att det krävs tid för att etablera vad vårdnadsbidrag egentligen är, och visst finns det en ekonomisk aspekt också säger Joakim Bertilsson, samtidigt tror han att det även kan handla om dåligt självförtroende bland män.

– Jag tror ju att inställningar och sånt ändrar sig med tiden, det är ju väldigt förmånligt att få gå hemma så här. Det är nog många män som tänker ”nej, jag klarar inte detta” och så, och vågar sig inte på det kanske, säger Joakim Bertilsson.

Läs mer här:

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".