Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
mark

Föräldrars inkomster ska granskas

Marks kommun planerar att kontrollera inkomstuppgifterna från föräldrar som har dagisplats. Detta efter förslag från revisorerna.
Kontrollen kostar 90 000 kronor - men kommunen tjänar mer än så.

I dag finns ingen automatisk kontroll av inkomstuppgifterna som föräldrarna lämnar. I bland görs en kontroll om det finns misstanke om att inkomstuppgiften inte är korrekt.

Hur stor inkomsten är styr hur mycket föräldern betalar i dagisavgift. Det här gäller för inkomster upp till 42 000 kronor i månaden för familjen. Tjänar man mer så tas maxtaxa ut.

Kontrolluppgifter från skatteverket
I höstas så granskade revisorerna rutinerna kring barnomsorgavgifterna och tyckte att det i stort fungerade bra, men hade förslag på mindre förändringar och ett av dessa förslag var att barn- och ungdomsnämnden ser över möjligheten att göra en automatisk datakörning med Skatteverkets kontrolluppgifter.

Christer Nilsson, skolchef i Mark, tycker det är ett bra förslag. Till Radio Sjuhärad säger han att det visserligen kostar lite pengar, i det här fallet ca 90 000 kronor, men att det ger större intäkter än så, det har exempel visat från andra kommuner som infört en samkörning med skatteverket.

Fungerar avskräckande
Dessutom fungerar det avskräckande så att föräldrar uppger inkomstuppgifter mer korrekt och ändrar uppgifterna när inkomsterna förändras. Vilket ger större intäkter för kommunen.

Nu går skolchefens förslag till politikerna som har det slutgiltiga avgörandet.

Totalt finns det drygt 3 000 barn inom barnomsorgen i Marks kommun.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".