Marie-Noëlle Carlsson Foto: Mina Benaissa
Sjuhärad

Rekordmånga organdonationer

Många svenskar är positiva till att donera organ. Förra året tog rekordmånga människor, 681, i Sverige emot organ från andra människor. Vanligast var njurtransplantationer.

För 3,5 år sedan fick i Borås en ny njure och det har förstås betytt mycket både för henne och för hennes familj.

Innan transplantationen 2005 var Marie-Noëlle högra njure lika stor som en grön ärta. Hon stod i kö med hundratalet andra i Sverige i väntan på en ny frisk njure. Det innbar dialysbehandlingar flera dagar i veckan. Livsnödvändiga sjukhusbesök som ofta innebar trötthet och att inte alltid orka med det vardagliga. Men så mitt i semesterplanerna, de första på mycket längre eftersom Marie-Noëlle var dålig, kom så ett samtal från Sahlgrenska i Göteborg där man meddelade att det fanns en njure. Hon åkte för operation den kvällen.

Drygt 1,5 miljoner svenskar var registrerade i donationsregistret den 30 november 2008. Förra året fick också 600 personer ett nytt organ, aldrig tidigare har så många transplantationer av organ genomförts under ett år i Sverige.

Livet är här och nu för Marie-Noelle, hon uppskattar det hon har just nu, god hälsa till exempel. Men i början, strax efter transplantationen gick funderingarna mycket kring den friska njuren som hon fick.

– Lite skuldkänslor, att jag blivit bättre på bekostad av någon annan som levde. Brukar säger att det var oundvikligt att den personen skulle försvinna från sina anhöriga och sen att jag fick vara kvar här och njuta av livet. Det är stort, det är helt obeskrivligt stort, säger Marie-Noëlle.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".