Björn Sundström på SP Foto: Sofia Boo
Bussbränder

Dålig brandsäkerhet i bussar

Det ställs för låga krav på materialvalet i bussar och det innebär sämre brandsäkerhet. Det säger Björn Sundström på SP i Borås som under ett drygt år har arbetat med ett projekt som handlar om att öka brandsäkerheten på bussar och som anser att kraven på bussar inte borde vara lägre än för andra transportmedel.

Varje år brinner drygt 100 bussar i Sverige enligt Björn Sundström och vanligast är att det startar i motorrummet och sen kan brandförloppet gå snabbt. Vid tester på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås där en buss sattes i brand så hade passagerarna ungefär 5 minuter på sig att ta sig ut ur bussen.

Resultaten från projektet som är beställt av transportstyrelsen och dess norska motsvarighet ska snart presenteras i sin helhet, men redan nu har Björn Sundström och hans kollegor från SP i Borås presenterat sina krav på bättre tesrutiner av material i bussar för den grupp i geneve som nu utarbetar internationella direktiv för säkerhet i bussar.

Och under måndagen brann två bussar i Sjuhärad. En linjebuss i brann på en hållplats Horred och en buss med ett australienskt vollybollag brann på riksväg 40. Dessbättre skadades ingen allvarligt i bränderna.

Läs mer här:

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".