Foto: Bertil Ericson, Scanpix

Samarbete ska ge bättre vård

Ambulanssjukvården i Sjuhärad har inlett ett ovanligt samarbete med hemsjukvården. Tanken är att öka förståelsen för de olika yrkesgrupperna och organisationerna - och därmed förbättra vården för patienterna. Det berättar ambulanssjuksköterskan och initiativtagaren som även har erfarenhet från hemsjukvården.

Samarbetet har kommit lite olika långt på olika håll i Sjuhärad - längst har man kommit på Trandared i Borås där ambulanspersonalen ska vara med hemsjukvården en dag och vice versa.

Trots att man jobbar med samma patienter känner personal inom hemsjukvård och ambulans inte alltid riktigt till varandras olika förutsättningar och behov.

– Vi ska finnas till hands där för varandra och öppna upp för dialog vilket det kanske inte varit innan utan då har man förväntat sig då ambulansen kommer ska den lasta och åka, samtidigt som vi inte har förståelsen för den situationen sköterskan har i kommunen, hon är väldigt ensam och anhöriga, patienter, personal på boenden förväntar sig att den här sköterskan ska lösa problemen med ganska enkla hjälpmedel, säger ambulanssjuksköterskan Mattias Öman.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".