Borås

Ambulans inte gräddfil till läkare

I framtiden kan ambulanspersonal komma att vägra att att emot patienter för att de inte är tillräckligt dåliga, vilket man i princip inte kan göra idag.

Att man vägrar att ta emot patienter som inte är tillräckligt dåliga sker på andra håll i europa, men inte i Sverige.

Idag händer det att patienter kallar på ambulansen för att få förtur till en läkare - men det är en myt som ambulansjuksköterskan Mattias Öman vill ta död på.

– Att åka ambulans till sjukhus generar inte någon slags gräddfil intill att läkare. Idag är det så att alla som kommer hit till akutmottagningen i Borås, oavsett om man kommer med ambulans,taxi, egen bil eller går in, så bedöms du på samma sätt, säger Mattias Öman.

Mattias Öman berättar att ambulanspersonalen i Holland kör in ungefär 40 procent av de patienter de möter och resten hänvisas till annan vårdnivå just för att ambulansen ska finnas tillgänglig då det oförutsedda och akuta inträffar.

Och Mattias Öman tror att bedömningen som man idag gör på akuten kommer att flyttas ut till ambulansen i framtiden i Sverige.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".