1 av 2
Namnunderskrifter för att rädda akuten i Skene. Foto: SR Sjuhärad.
2 av 2
Skene

Utredning om Skene lasarett sågas

Den utredning som ligger till grund för förslaget att lägga ner Skene lasarett har allvarliga brister. Dessutom saknas analyser av vilka konsekvenser som sparförslaget skulle få.

Det menar den löntagarkonsult som nu analyserat utredningen.

– Våra farhågor har besannats med råge. Sjukhusledningen utredningen är helt undermålig, säger läkarfackets ordförande Sigvard Åkervall.

Bakgrunden är att Södra Älvsborgs sjukhus måste spara 80 till 100 miljoner kronor - något som sjukhusledningen bland annat vill göra genom att lägga ner alla vårdavdelningar i Skene.

Men utredningen bygger till vissa delar på fel fakta, menar Bengt Arne Hermansson som analyserat utredningen på uppdrag av både de fackliga organisationerna och sjukhusledningen.

Jämför bara med ett år
Utredningen drar slutsatser efter att bara ha jämfört med hur det var 2007 - och det är allt för kort tidsaspekt, menar Hermansson.

Att det finns skillnader i vårdkonsumtion mellan de olika kommunerna i Sjuhärad är helt klart. Däremot har utredningen gjort en felaktig åldersgruppering - och framför allt missat att det är stora skillnader i hälsoläget i de olika kommunerna - något som naturligtvis påverkar behovet av vård.

Hela resonemanget faller
Därmed faller hela resonemanget att det skulle bli billigare och effektivare att vårda skenepatienterna i Borås.

Hermansson saknar också flera anlyser av vilka konsekvenser en nedläggning i Skene skulle få - t ex hur hela sjukvårdsproduktionen i Borås påverkas när dt gäller tillgänglighet och väntetider, hur mycket av besparingarna som vältras över på andra - och behovet av personalförändringar.

- Om inte detta beaktas är det svårt att bedöma resultatet - och risken är stor för oönskade effekter, menar herrmansson.

Farhågor besannats med råge
- Sjukhusledningen utredning är helt undermålig, säger Sigvard Åkervall som är ordförande i läkarföreningen. Förslaget om att ta bort alla slutenvårdsplatser vid Skene sjukhus kommer att få mycket negativa effekter på vårdplatssituationen, vårdkvaliteten, patientsäkerheten och arbetsmiljön vid SÄS i Borås. Våra farhågor har tyvärr besannats med råge.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".