Svenljunga

Landsortskommuner vinnare med ny strandskyddslag

Svenljunga blir en vinnare när strandskyddslagen ändras den förste juli. Den nya lagen kommer att gynna glesbebyggdskommuner. Det menar Susanne Norberg, miljö- och byggchef i Svenljunga kommun.

– Det ger kommunen bättre möjligheter att erbjuda attraktiva tomter, säger Susanne Norberg, miljö- och byggchef i Svenljunga.

Dagens strandskydd har bland annat kritiserats för att inte se till verkligheten och att olika kommuner gör olika tolkningar av undantagen.

Den nya strandskyddslagen som börjar gälla 1 juli innebär att kommunerna själva får besluta om dispens från 100 metersgränsen för byggen vid vattendrag. Och att undantagen som medger dispens skrivs in i lagtexten - så att olika kommuner inte ska kunna göra olika tolkningar.
Ett sådant undantag för att ge dispens är att det aktuella området finns med i kommunens utvecklingsplan - den så kallade översiktsplanen.

Det kommer att betyda ett lyft för landsbygdskommuner som Svenljunga, tror Susanne Norberg, miljö- och byggchef i Svenljunga.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".