Borås

Marknad pressar priserna på bygge

Kommunerna, liksom andra byggherrar, kan spara stora pengar på finanskrisen.
Den vikande byggmarknaden kommer att tvinga byggföretagen att sänka priserna. Det säger chefen för lokalförsörjningskontoret i Borås, Lars Nordin:

- Priserna ökar inte längre, säger Lars Nordin. Kanske håller de till och med på att sjunka - men det är lite för tidigt att säga än.

Borås bygger för 300 till 400 miljoner kronor varje år. Bland annat håller man just nu på med två LSS-boenden för handikappade, liksom Askalandaskolan, Dannikeskolan och ett dagis i Sandared och snart också ett i Sjömarken, ett vid lasarettet och ett på Liljeberget. Omgörningen av Torggatan till gågata är på gång, liksom en ny skateboardhall och en ny idrottshall vid Daltorpskolan och årets stora projekt är renoveringarna av Kulturhuset och Bodaskolan och på Alideberg ska en ny simarena byggas.

Nästan allt detta är sådant som planerats före fianskrisen, 3-400 miljoner per år alltså. Kommunen har muskler att pressa priserna men målet är också att skapa sysselsättning. Därför har nya, om än mindre projekt, kastats in nu.
På den listan står det bland annat nya tak på Stadshuset och Flemenska gården och en översyn av Vattentornet på Lugnet - men de renoveringerna sker bara om priserna sjunker.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".