1 av 2
Foto: Borås stad.
2 av 2
Borås förslag: Götalandsbanan.
Borås

Höghastighetståg genom Borås?

I frågan om Götalandsbanan avfärdar nu Borås politiker en station utanför citykärnan.

Istället rekommenderar de en höghastighetsjärnväg via Borås central och under Högskolan.

En höghastighetsbana för tåg måste gå genom centrala Borås. Det är de flesta politiker ense om och avfärdar en station utanför citykärnan.

Borås har även tagit fram en utredning som visar att det är tekniskt möjligt att bygga en höghastighetsjärnväg via Borås central och under Högskolan, en utredning som idag måndag godkändes av Borås kommunstyrelse.

Enligt kommunstyrelsens moderate ordförande Ulrik Nilsson är Götalandsbanan förmodligen en av de viktigaste frågorna för staden de senaste 100 åren.

– Jag är definitivt för hela projektet, både det som gäller arbetsmarknadsregionen och det som gäller att knyta ihop Sverige, säger Nilsson.

Han har även lyft frågan till sina partivänner i regeringen, men därifrån är det än så länge tyst. Även Banverket ska säga sitt innan frågan går till beslut.

Tanken med Götalandsbanan är bland annat att korta restiden mellan Göteborg och Stockholm - en resa som är tänkt att klaras av på två timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".