Kinna

Dement får behålla vapen

Mannen är för dement för att åtalas för att olagligt jaga på golfbana men inte för dement för att få behålla sina vapen. Det är vad polisen i Kinna kommit fram till. 

Som vi berättat tidigare har polisutredningen om den olagliga jakten på golfbanan i Kinna lagts ned. Polisen har kommit fram till att det inte går att styrka brott eftersom jägaren har blivit dement.

Men han är inte för dement för att fortsätta jaga - mannen har kvar både vapenlicens och flera jaktvapen hemma.

Jagade sju år utan tillstånd
Ett jaktlag jagade alltså i sju år på golfbanan i Kinna utan tillstånd från polisen, något som är nödvändigt då golfbanan ligger så nära bostadsområden.

Men polisutredningen kommer inte att få några rättsliga följder för jaktlaget - utredningen har nämligen lagts ned. Polisen som utrett fallet har kommit fram till att jägaren är för DEMENT för att kunna ställas till svars - och då går det inte att styrka brott.

För dement för att ställas till svars för sina handlingar. Men inte för dement för att jaga på en tätortsnära golfbana och ha kvar sin vapenlicens? För DET har polisen i Mark inte reagerat på - mannen har fortfarande kvar både vapenlicens och har flera jaktvapen hemma. På frågan om man tänkt utreda om mannens vapenlicens skulle dras in säger vapenhandläggaren i Mark att man inte ens funderat i de banorna, men att det kanske är en tanke.

Licensen kan komma att omprövas
Men polisen i Mark borde ha reagerat. Lennart Andersson vid polisen i Göteborg, som är den som beslutar om vapenlicenser, säger till Radio Sjuhärad att man borde prövat om mannen skulle fortsätta att ha vapenlicens. Enligt vapenlagen ska polisen återkalla licensen om personen i fråga är olämplig att ha vapen. Demens kan vara en sådan anledning.

- Någon måste aktualisera saken för att en licens ska omprövas, säger Ingemar Gustafsson som är polischef i Kinna. Och nu är det gjort.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".