Götalandsbanan

Vägvalet går sin egen väg

Alla partier eniga om hur Götalandsbanan ska passera Borås med ett undantag.
Vägvalet fortsätter driva alternativ som fått förödande kritik från flera håll.

Igår godkände alla partier utom ett i Borås kommunstyrelse förslaget på Götalandsbanans höghastighetståg genom Borås centrum, ett förslag som skulle göra det möjligt att med tåg ta sig mellan Göteborg och Stockholm på två timmar:

Den viktigaste händelsen för Borås på etthundra år, har Borås politiker kallat den, Götalandsbanan, och tagit fram en egen utredning, som klubbades av Borås kommunstyrelse igår, som bevisar att det går att passera Borås centrum i 160 kilometer i timmen via två tunnlar. En två och en halv kilometers tunnel under regementet och en två kilometers under högskolan och Norrmalm. I övrigt ska tåget hålla 320 km/timme.

Till detta kommer tunnlar för Viskadalsbanan söderut och Herrljungabanan norrut som delvis samsas med höghastighetstågen, två tunnlar på vardera ungefär två kilometer.

De båda tunnlar uppskattas kosta ungefär 700 miljoner vardera och ska man räkna med tunnlar också till Viskadals- och Herrljungabarnorna, för att slippa dagens järnvägsspår genom Göta och Norrmalm, så slutar hela notan på 2,3 miljarder kronor.

Ett enda parti motsätter sig denna lösning. Det är Vägvalet. Partiets grundare, Björn Wahllöf, kastade inför förstummade och enade politikerkolleger, mitt i senaste valkampanjen, in förslaget att lägga Götalandsbanan på en sidan motorvägen genom Borås, släppa fram lokaltrafik på andra halvan och i stället bygga en ny motorväg söder om staden för genomfartstrafiken.

För kurvigt för höghastighetståg, sa Banverket. För dyrt, sa övriga boråspolitiker som igår i kommunstyrelsen fullständigt krossade Vägvalets förslag. Men Kerstin Koivisto stod på sig och menade att så är det att vara ett litet parti med en egen åsikt.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".