Erika Lörinczy. Foto: Mina Benaissa
Borås

Kulturkrockar inom vården

Allt fler äldre har ett annat modersmål än svenskan och det leder till kulturkrockar inom vården. Därför hålls idag en föreläsning i ämnet på Komvux i Borås.
– Det är viktigt med personal från båda kulturerna, säger Erika Lörinczy som är enhetschef på älderboendet Distansgatan 7.

På älderboendet Distansgatan 7 i Borås finns tre helt finskspråkiga avdelningar. På de övriga avdelningarna jobbar personal från olika delar av världen.

För tillfället är det nästan enbart vårdtagare som är födda i Sverige som bor på Distansgatan, men då äldre från andra kulturer kommer till boendet är det viktigt att det förs en diskussion om saker som synen på sjukdomar och hur man ska lindra besvären. 

– Mångfald är bra, säger Erika Lörinczy, i grund o botten handlar det inte om vilka kulturer personalen har sitt ursprung, det handlar om respeket för de människor man ska vårda.

Viktigt med bred personalstyrka
Beträffande eventulla kulturkrockar inom vården så tror Erika att man lättast undviker det genom att ha en så bred personalstyrka som möjligt.

Seki Sinani är demenssköterska på Distansgatan med ursprung i Serbien.

Jag tycker att kulturkrockar är nödvändiga och snarare ger bättre kvalitet på vården, säger han.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".