Signe Fredriksson. Foto:Sara Kvist
borås

Signe är lärling på stadsteatern

Sedan i höstas finns en ny utbildning som lärling i Sverige, utbildningen drivs från Leksand men lärlingarna är utspridda över hela Sverige.

14 av dem i västsverige och två av dem i finns i Borås. Signe Fredriksson går som lärling på stadsteatern i Borås för att bli attributmakare.

Lärlingsutbildning för vuxna i hantverk heter utbildningen som Signe Fredriksson går. Det är en eftergymnasiell utbildning på 80 veckor, där man utan lön arbetar i ett företag som får ersättning för att lära ut sina kunskaper till lärlingen. Handledaren ska ha mästarbrev, gesällbrev eller dokumenterad erfarenhet i yrket.

Runt om i västsverige finns sedan i höstas 14 lärlingar, i olika yrken som sadelmakare, förgyllare, skräddare och hovslagare

Signe Fredriksson arbetar som lärling till attributör på stadsteatern i Borås. Hon får ingen lön utan lever på studiemedel och får under två år lära sig yrket på plats.

– Det är stor skillnad mot att gå i skola, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".