mark

Sparbeting drabbar äldreomsorgen

Mellan 40 och 50 personer kan komma att få sluta inom äldreomsorgen i Mark de närmaste åren, som ett resultat av socialförvaltningens sparbeting. 
Totalt handlar det om drygt 20 miljoner som ska sparas.

Drygt 20 miljoner ska sparas vid socialföravaltningen i Mark. Dels handlar det om miljoner som är underskott i verksamheten, dels är det också pengar som behövs sparas för att sänka kostnadsnivån för att man år 2010 inte ska gå back. Då blir det nämligen inga extrapengar för höjda löner och annat som blir dyrare.

Magnus Hultin, socialchef, hoppas att det inte ska bli någon fast anställd som ska behöva sparkas men han vill inte lova något. Man har tidigare under åren minskat antalet anställda och för varje gång så blir det allt svårare. Nu handlar det om drygt 20 miljoner kronor och det motsvarar ca 50 personer.

Äldreomsorgen drabbas värst
Nu finns det visserligen andra lösningar som effektiviserar förvaltningen, men den största bördan kommer äldreomsorgen att få bära och där är 80 procent av kostnaden personalkostander. De andra delarna, stöd till individ och familjer och stöd och omsorg till handikappade kan man inte man spara mycket på, eftersom dessa områden styrs av lagar och regler. Då återstår alltså omsorgen av de äldre.

Owe Eglinger, ordförande i socialnämnden vill att man även ser över administrationen. Han medger dock att det är mycket som talar för att den personalintensiva äldreomsorgen får bära den tyngsta bördan.

40-50 jobb kan försvinna
Det är många som går på korttidsvikariat och timanställda som får ta den första smällen och får sluta. Personal får också bereda sig att flytta mellan olika äldreboenden för att fylla upp vid frånvaro. Men i slutändan kan det bli så att mellan 40 och 50 personer färre får jobb inom äldreomsorgen.

På torsdag i nästa vecka dras de första riktlinjerna upp för hur besparingarna ska ske. Det kommer att ske genom att man lägger fast inriktningen på var i verksamheten man ska spara.

Varken Magnus Hultin, socialchef eller Owe Eglinger, ordförande i socialnämnden, vill bli intervjuade innan mötet den 5 februari.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".