1 av 2
Kent Johansson. Foto: VG-regionen.
2 av 2
Västra Götaland

Regionen ska bli permanent

Uppdaterad 16:20
Regeringpartierna är eniga om att permanenta försöken med stor-regionerna Västra Götaland och Skåne.

Efter flera års splittring är ledarna för de fyra regeringspartierna eniga om att Sverige ska få ny regional indelning. Förutom att regionerna Västra Götaland och Skåne permanentas blir Halland och Gotland egna regioner.

Det centerpartistiska regionrådet Kent Johansson säger i en kommentar att han är glad och nöjd att Västra Götalandsregionen kommer att permanentas.

– Det är mycket positivt, inte minst i nuvarande sysselsättnings- och arbetsmarknadssituation att Västra Götaland får möjlighet att med likartade förutsättningar konkurrera och samverka med andra regioner i Europa, säger Kent Johansson.

Han säger vidare att Västsverige genom regionsbildningen fått fått lättare att påverka viktiga satsningar inom infrastruktur och sysselsättningspolitik.

Även Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen välkomnar beskedet, samtidigt som man beklagar att regeringen nu sätter stopp för andra positiva regionbildningsprocesser som nu pågår.

Ansvarskommitténs förslag innebar att 6-9 stora regioner bildas i Sverige, men regeringen avstår från det och ger istället klartecken för två nya små regioner - Halland och Gotland.

Däremot får till exempel kommuner och landsting i Norrland som ansökt om regionssamarbete vänta.
Det kan bli klart först till valet 2014, enligt regeringspartierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".