1 av 3
Teknikföretaget Parker Hannifin i Borås varslar 85 anställda om uppsägning. Foto: Jan-Åke Thorell.
2 av 3
3 av 3
Hans Öster, fackbas på Parker. Foto: SR Sjuhärad.

Parker varslar 85 om uppsägning

Uppdaterad 15:21
Företaget Parker Hannifin i Borås varslar en fjärdedel av sina anställda om uppsägning - 50 kollektivanställda och 35 tjänstemän.

– Orderingången har gått ner drastiskt, och vi ser ingen ljusning, säger Leif Johansson - företagets platschef i Borås.

Dagens varsel kommer inte direkt oväntat. Under hösten och vintern har orderingången gått ner drastiskt och personalstyrkan har successivt minskat. Cirka 115 personer från bemanningsföretag har redan fått sluta - och under jul- och nyår har personalen uppmanats att ta ut semester och ledighet.

Och nu kommer alltså nästa slag: 85 anställda varslas om uppsägning - 35 tjänstemän och 50 kollektivanställda.

Det var en dyster stämning på Parker i Borås efter att varslen presenterats nu på onsdagseftermiddagen. Personalen har nu informerats om åtgärderna och MBL-förhandlingarna har inletts.
Hans Öster är ordförande i verkstadsklubben på Parker:

– Givetvis är många besvikna, men det är ingen som uttryckt förvåning. Men de som har skaffat hus och har andra lån - det är klart att de är oroliga, säger Hans Öster.

Parker Hannifin är världens ledande tillverkare av teknik för rörelse- och styrsystem för mobila arbetsplatser, bland annat inom hydraulik, pneumatik och filtrering.

Företaget har över 61 000 anställda i 48 länder världen och har varit verksamma i nästan 40 år i Sverige. I Borås arbetar cirka 400 anställda.

Parker har även 155 anställda i Falköping och 18 i Ulricehamn. I Falköping varslade företaget 20 anställda före jul på Parker Hydraulics, och ytterligare 22 i förra veckan på Parker Pneumatics.

Den totala orderingången för hela koncernen minskade sista kvartalet förra året med 20 procent jämfört med motsvarande period året innan.

– Jag vill inte säga hur mycket orderingången har minskat här, men det är mer än 20 procent, säger Leif Johansson.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".