1 av 2
Skene lasarett. Foto: SR Sjuhärad
2 av 2
Mark

Skene lasarett räddas kvar

Skene lasarett räddas kvar och får behålla både akutvård och slutenvårdsplatser.
Detta sedan politiker i sjukhusstyrelsen och sjukvårdsnämnden ställt sig bakom ett förslag som lades fram på torsdagen.

Sjukhusstyrelsen beslutade idag att inte gå på det sparförslag som sjukhusledningen resenterat som innebär att Skene lasarett läggs ner.

Två vårdavdelningar ska vara kvar - och viss akutverksamhet.

– Men det kräver extra pengar. Det jag vet är att vi ska lösa det här på något sätt och det innebär ju till viss del pengar, säger sjukhusstyrelsens socialdemokratiske ordförande Peter Rosholm.

Hur mycket pengar det rör sig om kan Peter Rosholm ännu inte svara på, utan säger att det nu kommer att utredas.

Peter Rosholm och den politiska majoriteten sätter ner foten. Skene Lasarett ska vara kvar,även om det är oklart vad det kommer att kosta och hur det ska finansieras.

Men i Skene tar man löftet utan några större glädjeyttringar. Gunilla Claesson jobbar inom gastroskopiverksamheten i Skene och hon säger att det är bätte än vad det var innan men att det ändå inte är bra.

– Det måste finnas platser så vi kan fortsätta att vårda patienter. De behöver sina sängplatser. Alla turer som varit under alla år, så har det ju gått rätt så höga vågor emellanåt och eftersom jag jobbat här i 35 år så blir man rätt så luttrad, säger Gunilla Claesson.

Några Markbor som vi träffade utanför Skene lasarett på torsdagen är nu försiktigt optimistiska när det gäller sjukhusets framtid.

– Vi har alltid varit väl omhändertagna där och vi är glada att det finns, säger Tyyne Hermansson från Horred. 

Först kom förslaget från sjukhusledningen som innbar att man skulle tagit bort alla sängplatser och gjort slut på all akutverksamhet.

Sjukhusdirektören Ingela Tuvegran har fått ta mycket kritik för detta förslag, bland annat från Annie Andersson, fd kanslichef på Skene lasarett och med i aktionsgruppen för att rädda sjukhuset.

– Vore jag i Ingela Tuvegrans kläder och om det här  förslaget går hela vägen skulle jag nog ödmjukt be min arbetsgivare att bli entledigag, säger Annie Andersson.

Men Ingela Tuvegran säger att sjukhusledningen har gjort det jobb hon var ålagt att göra - att lägga ett förslag som gör att pengarna räcker. Och att hon inte ser det som ett underkännande av förslaget.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".