Foto: SR Sjuhärad
Sjuhärad

Dåliga kunskaper om hiv-testning

Vårdcentraler i Sjuhärad brister i sina kunskaper kring hiv-tester, det visar en rundringning som SR Sjuhärad gjort.

Alla vårdcentraler ska kunna erbjudna kostnadsfri och anonym hiv-testning för den som önskar det för att underlätta för att de som tror att de är smittade ska gå och testa sig.

Men en rundringning som nyheterna gjort till 10 vårdcentraler i sjuhärad visade att 2 inte erbjöd testet alls och att 5 vårdcentraler vägrade testa personer som ville vara anonyma.

Totalt kontaktades 10 vårdcentraler. Av dem sa åtta okej till att utföra testet hos dem, men fem sade stopp vid önskan att vara anonym.

Många menade att det var av säkerhetsskäl med märkning av provrör och så vidare, men det är fel säger Anders Tegnell på socialstyrelsen.

– Det ska vårdcentraler och landsting ta fram rutiner för att det ska fungera för den öppningen finns lagmässigt, så ska man kunna vara anonym med sitt möte med vården, säger Anders Tegnell.

Enligt socialstyrelsen så är rätten till anonymitet vitkigt för att så många som möjligt ska ta chansen att testa sig och dessutom ska man kunna testa sig på vilken vårdcentral som helst men det svaret gav inte två av vårdcentralerna som ringdes upp och som hänvisade vidare.

Dessutom svarade två vårdcentraler att provet kostade pengar trots att det ska vara gratis.

Efter Radio Sjuhärads rundringning så har primärvårdsdirektören för Södra Älvsborg, Kerstin von Sydow, redan idag satt in åtgärder för att försöka rätta till bristerna.

– Vi märker ju nu att vi måste ha det här levande hela tiden. Det var en överraskning för mej att man inte visste att vi hade de här reglerna och det var väl jättebra att vi fick vakna upp nu igen och ta till oss de här synpunkterna. Och visst har vi brustit, det har vi gjort, säger Kerstin von Sydow.

I programmet Generation Z som går på söndag i P1 så kommer det handla mer om HIV-testning.

Läs mer på:

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".