1 av 2
2 av 2
Foto: Gunnar Fägersten-Novik
sjukvård

Politiker kräver kortad akutkö

Väntetiderna på akuten i Borås ska nästan halveras de kommande åren. Det har politikerna regionens i hälso- och sjukvårdsutskott slagit fast.

Under förra året var väntetider på upp mot sju timmar inte ovanliga. Om tre år ska 90 procent av alla som kommer till akuten vara avklarade inom högst fyra timmar.

Dessutom kräver politikerna förbättrad information till patienterna. Om man måste vänte länge, ska man till exempel har rätt att få veta varför det dröjer.

Mätverktyg saknas
I den utredning som ligger till grund för hälso- och sjukvårdsutskottets beslut konstateras att SÄS Borås inte kan leverera efterfrågade siffror för att visa hur vänteläget är nu.

Bland annat ville utredarna veta hur lång tid en genomsnittspatient får vänta från ankomsten till akuten till första läkarkontakten. Den uppgiften gick inte att ta fram.

Så en uppgift för framtiden blir att säkerställa sätt att mäta väntetider på regionens akutsmottagningar.

Halverad läkarväntetid
Och så ställer politikerna krav. Vid utgången av 2009 ska 90 procent av patienterna ha haft sin första läkarkontakt inom två timmar.

Två år senare - slutet av 2011 - ska tiden fram till första läkarkontakten vara nere på högst en timme.

Kennet Öhlund
kennet.ohlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".