Ulricehamn

Brandkåren feldirigerad av SOS

Räddningstjänsten blev elva minuter försenade till villabranden i Dalum i Ulricehamns kommun på torsdagseftermiddagen.

Anledningen var att SOS Alarm missuppfattade adressen och larmade ut räddningstjänsten i broås till Dalsjöfors istället för Dalum.

Vid tre-tiden bekämpade räddningstjänsten fortfarande branden som hade fått fäste i väggen.

Fjorton minuter över ett gick larmet ut till Räddningstjänsten i Borås; Villabrand i centrala Dalsjöfors. Det brinner i väggen i en villa. Det ryker mycket och röken har också spridit sig till övervåningen och två personer som var inne i huset har gått ut.

Med tjutande sirener gick räddningstjänstens bilar mot Dalsjöfors, Dalsjöfors ligger dryga milen öster om Borås -men någon brand hittades inte på den angivna adressen.

Då kom nytt besked från SOS Alarm. Det var inte Dalsjöfors, det var inte ens Borås det handlade om utan Ulricehamns kommun och Dalum som ligger norr om Ulricehamn. Därmed var det helt andra styrkor som skulle larmas ut; nämligen Ulricehamn och Trädet. Borås räddningsstyrka som nu stod i Dalsjöfors utan brand fick återvända in till stan.

Räddningstjänsten i Borås bedömer att utryckningen blev elva minuter försenad.

På SOS Alarm vill man inte uttala sig vad det var som gick snett. Man medger dock att det var vid SOS Alarm som felet begicks. Det kan ha berott på ett hörfel, gick larmet via en mobil är det mycket dålig täckning i Dalum och hörbarheten kan göra att det blir fel. Men just nu vet man inte varför det blev fel adress.

En utryckning som försenas med så mycket som elva minuter kan betyda skillnaden mellan att kunna rädda huset eller få det förlorat i lågorna.

Enligt räddningstjänsten håller man på att renovera i villan då det började brinna i en väggen.

Ingen person ska ha skadats i branden, och branden släcktes strax efter halv tre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista