Ulrika Andersson. Foto: Privat.
Västbanken

Boråslärare skjuten i Palestina

Ulrika Andersson, 31, lärare på Bäckängsgymnasiet i Borås blev på fredagseftermiddagen skjuten av israelisk militär. Hon träffades i vaden och mår efter omständigheterna väl.

I eftermiddags blev Boråsläraren Ulrika Andersson skjuten i vaden av israelisk militär i Ni’lin, omkring två mil från Ramallah. Hon fördes med ambulans till sjukhus i Ramallah, och mår efter omständigheterna väl.

– Det är som alltid, precis när demonstrationen börjar så bemöts det av otroliga mängder tårgas, det skjuts gummibemantlade stålkulor och det används ljudbomber. Sedan har de också använt skarpa kulor och vi har märkt en upptrappning sedan invasionen av Gaza, säger Ulrika Andersson på fredagskvällen.

Ulrika Andersson som till vardags är lärare på Bäckängsgymnasiet i Borås befinner sig sedan några månader i Palestina för att agera så kallad mänsklig sköld genom organisationen ISM, International Solidarity Movement.

Enligt Ulrika Andersson har fyra barn har dödats i byn Ni’lin vid demonstrationer det senaste halvåret. Två pojkar dödades i december och förra fredagen träffades ytterligare två pojkar i benen, berättar Ulrika Andersson. Igår eftermiddag träffades Ulrika Andersson och 19-årig man när israelisk militär sköt skarpt mot en demonstration.

ISM, international solidarity movement, är ett nätverk av aktivister som med icke-våldsaktioner vill stoppa den israelsika ockupationen av palestinska områden. I Ni’lin demonstrerar aktivister och ortsbor tillsammans mot murbygget som håller på att dela byn och skilja byborna från deras odlingsmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista