Några få slöt upp vid demonstrationen för Västsahara. Foto Sara Kvist.
Borås

"Glöm inte Västsahara"

På lördagen hölls en manifestation för Västsahara i Borås. Socialdemokraternas ungdomsförbund och vänsterpartiet i Borås ville därmed uppmärksamma övergrepp som pågår i det av Marocko ockuperade Västsahara, säger Mikael M Karlsson i SSU Borås.

- Det viktiga är boråsare som går på stan och shoppar, tar en lördagspromenad, att de får ett flygblad i handen, får höra att det händer någonting, ser att vi gör någonting, kanske funderar på vad är det här, och så får man lite information om Västsahara och så kan vi väcka någonting.

- Folk kanske skickar en insändare, googlar på vad det här handlar om och vad som händer i Västsahara och vad Marocko egentligen gör, svarar Anna Gustavsson, Vänsterpartiet i Borås, på frågan vad manifestationen kan leda till. - Och förhoppningsvis leder det till en liten bojkott av Marocko av turister, fortsätter hon.

När Spanien lämnade det koloniserade området 1975 invaderades Västsahara av Marocko, vilket tvingade många av invånarna att fly landet. Ännu idag ockuperas landet av Marocko och många västsaharier lever i flyktingläger. Många fredssamtal har genomförts bland annat genom FN. Enligt UD:s hemsida stödjer Sverige västsahariernas rätt till självbestämmande.

Sara Kvist

sara.kvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista