Ulf Liljenbäck. Foto Jenny Hellström
Vårgårda

Fallskärmshopp orsakar bråk

För snart 20 år sedan började ett fallskärmsbråk i Vårgårda, och än har känslorna inte svalnat - också förra året var det miljökontorets mest krävande ärende - bråket mellan fallskärmshopparna och grannarna. Rune Knutsson är en av grannarna vid flygfältet som störs av ljudet från flygplanen:

I början av 90-talet hyrde fallskärmsklubben Cirrus in sig på flygfältet i Vårgårda. Och ungefär då började konflikten med grannarna. Det handlar om ljudet från planen när de lyfter och landar, fallskärmar som trasslar in sig i lantbrukarnas skördetröskor och hoppare som landar i och förstör växande gröda.

Tillsammans med många av de andra som bor i närheten av flygfältet har Rune Knutsson i Hoberg skrivit under protestlistor för att påverka kommunen så att det blir restriktioner för hoppklubben, vilket har lyckats - men så har ärendet vandrat ända till högsta instans - miljööverdomstolen. Så sent som förra året var fallskärmskonflikten det ärende som miljökontoret i Vårgårda lade ner mest tid på under hela året. Ulf Liljenbäck som hoppar fallskärm i Cirrus tror dock på en lösning i framtiden.

- Vi är ju öppna för en fortsatt dialog och jag hoppas verkligen det att man kan mötas och att man kan se på detta från båda håll och respektera så man hittar en medelväg som fungerar, säger han.

Jenny Hellström

jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista