Kinna

Sju års fängelse för mordbrand

En kvinna i 40-årsålder fick sju års fängelse för att hon tände på sin lägenhet i Kinna i november 2006. Kvinnan försökte dessutom lura till sig stora belopp på försäkringen efter branden.

Fem familjer blev hemlösa och skadorna på radhuslängan där kvinnan bodde blev omfattande genom den våldsamma branden. Det handlar, enligt  tingsrätten, om grov mordbrand.

I lägenheten intill sov en flicka, vars liv hade varit i fara om hon inte blivit väckt i tid.

Tingrätten har inte haft tydliga bevis eller vittnesmål att gå efter, utan resonerar sig utifrån en rad indicier fram till att det var kvinnan som bodde i lägenheten som tände på.

Bland annat handlar det om att hon var i lägenheten strax före branden. Hennes förklaring, att det kunde vara en glömd smörgåsgrill som fattade eld, stämmer inte med brandteknikernas undersökning.

Kvinnan försökte också lura till sig försäkringspengar för ägodelar som inte fanns. Hon rapporterade bland annat till försäkringsbolaget att hon förlorat guldföremål, en Rolexklocka och ett löparband.

Att hon hittade på ägodelar och överskattade värdet på andra har hon erkänt. Att hon tände eld i lägenheten nekar hon däremot till.

Läs mer: