Mark

Sänkt lön för att rädda jobb

Personal på Almedahl-Kinna AB i Kinna har tillfälligt fått gå ner i lön för att spara pengar åt företaget. Även arbetstiden har kortats.

Uppgörelsen gäller under 10 veckor och beror till viss del på lågkonjunkturen.

Fram till slutet av mars så får nästan samtliga av de runt 140 anställda på Almedahls i Kinna gå ner i både arbetstid och lön.

De får gå ner 10% i arbetstid och 5% i lön, den andra halvan fortsätter företaget att betala ut i lön. Undantaget är bland annat ett par säljare.

Miroslav Mijatovic är klubbordförande för Unionen på företaget som har ett trettiotal medlemmar.

– Bästa för lösning för tillfället tycker vi i Unionen. Förmodlinge had det blivit varsel istället och det är inte kul. Det gillar väl ingen, säger Mijatovic på Unionen.

Men if-metalls klubbordförande på Almedal i Linna, Robert Bogatu, är inte lika positiv för uppgörelsen som berör flertalet av de runt 100 IF- metallmedlemmarna.

– Personligen tyckte jag inte det var en bra lösning på lång sikt eftersom det är grunden till allt och påverkar årsinkomsten. Men, eftersom medlemmarna var positiva till det drev vi fram den linjen, säger Robert Bogatu.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista