Herrljunga

Djurplågare ska registreras

Det ska bli svårare för djurplågare. Idag kan de som döms till djurförbud på grund av djurplågeri fortsätta att ha djur - det räcker med att flytta till en annan kommun. Nu föreslår regeringen ett nytt register där alla som dömts för djurplågeri ska finnas med.

Gunnar Möll, som har arbetat som djurskyddsinspektör i många år, är väl bekant med problematiken - att en person som fått djurförbud i en kommun flyttar till en annan och där fortsätter att ha djur.

– Vi hade ett fall i Herrljunga med en kvinna som fått djurförbud i en annan kommun och som flyttade hit. Men min utredning om henne tog över ett år - med det här registret hade det inte behövt vara så, säger Gunnar Möll.

Det nya registret som regeringen nu föreslår, där alla som fått djurförbud ska finnas med, är bra, tycker Gunnar Möll - men det behövs mer:

– Det här är bara ett halvt register, det behöver även finnas med domar från tingsrätten - det är ju inte säkert att de som döms döms till djurförbud de kan lika gärna få dagsböter och det måste vi som utreder det här känna till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista