1 av 3
Till vänster: Fejkad bild ur reklambroschyren. Till höger: Platsen i verkligheten.
2 av 3
3 av 3
Vid Hällingsjö där Göteborgstrafken står de gamla flaggstängerna utan några flaggor. Längst upp finns den gamla logotypen för Marks kommun som sedan länge är skrotad. Foto: Jan-Åke Thorell
MARK

Kommunen fejkade skyltbild

Marks kommun har länge lagt stora resurser på att marknadsföra kommunen och namnet Mark. I en påkostad broschyr lanseras ”läget för det goda livet” i Mark - centralt mellan Göteborg, Borås och Varberg. Bilden till vänster är hämtad från broschyren. I verkligheten ser det ut som på bilden till höger.
Näringslivet är missnöjda över at det inte finns några välkomstskyktar.

Skylten som i reklambroschyren framställs som en skylt som välkomnar till kommunen finns inte. Skylten som man använt sig av för att fejka välkomstskylten står i verjkligheten någon kilometer norr om Kinna mot Rydal. Där talar den om att det finns ett vattenskyddsområde.

Men sanningen är värre än så, för där skylten borde ha stått, vid kommungränsen, finns det bara tomma flaggstänger. 

Under flera år hade kommunen flaggstänger med flaggor som välkomnade till Tygriket men de var utformade på ett sådant sätt att ingen såg att det stod Tygriket på flaggorna, -att det var Marks kommun man körde in i fick bilisterna inte veta. Stormarna Gudrun och Per slet ner flaggorna och på sina håll även flaggstängerna.

I dag står bara tre nakna flaggstänger vid Hällingsjö och vittnar om gångna tiders välkomnande in i kommunen. Så har det sett ut i flera år utan att någonting har hänt.

Kommunen har arbetat hårt med att lansera kommunen och marknadsföra sig på ett enhetligt sätt. Bland annat har man satt upp skyltar till de flesta småorterna i Mark, där kommunnamnet skrivs på det nya sättet i mörkgrönt.

Visserligen helt utan tillstånd så att Vägverket vill rensa upp upp i skyltdjungeln. Skyltar finns till nästan varje mindre ort men för Vägverket har det blivit alldeles för många skyltar i kommunen. Vissa måste bort.

Näringslivet i Mark tycker det är allvarligt att det sedan flera år inte finns några välkomstskyltar vid kommungränserna.

Än mer allvarligt är det eftersom kommunnamnet Mark inte heller står på några som helst kartor.

- Det är inte alls bra, det här säger Ingvar Zackrisson som är ordförande i marknadsgruppen i Mark - en organisation som samlar både näringslivet och kommunen.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista