Max Räihiä och Alexander Aula på Lan i Borås. Foto:Mina Benaissa
Sportlov

Uppstickare på sportlovet

På måndag drar sportlovet igång i Sjuhärad. Förutom pimpelfiske och curling tycks dataspelsträffar, Lan, ha blivit en allt mer populär sportlovsaktivitet.

I flera sportlovsprogram från sjuhäradskommunerna annonseras det om de bland flera dagarna långa dataspelsträffarna som passar bra att lägga när ungdomarna inte har någon skola.

Hålla sig vaken
På fritidsgården på Brämhult i Borås tjuvstaratde man redan under fredagen med Lan. Max Räihiä och Alexander Aula, 14 och 16 år gamla i Borås hade vi lunchtid igår varit uppe i 17 timmar och spelat. 
    -Det är ju inget riktigt Lan om man sover, man ska vara vaken hela tiden, säger Max Räihiä.

Intensivt men kul
Ett 40 tal ungdomar satt framför var sin dator i den stora salen på fritidsgården på Brämhult. Chipspåsar, fördragna gardiner och tomma läskburkar. Och så intentiva tryck på tangetborden. Dataturneringarna avlöser varandra och för den som orkar kan man sitta i flera dygn. 

Populärt under sportlovet
Nu är det inte längre bara vintriga utomhusaktiviteter som erbjuds bland sjuhäradskommunernas sportlovsprogram. Lan hålls på flera ställen i sjuhärad under sportlovet, bland annat i Öxabäck i Marks kommun och i Ulricehamn.
      Anders Ljung och Daniel Ekberg är fritidsledare vid fritidsgåden på Brämhult och tycker att det är ett bra alternativ för ungdomar och framför allt en väldigt social aktivitet.

-Det kanske låter motsägelsefullt eftersom alla sitter framför en dator, men man träffas, som hos oss, 40 andra som gör samma sak så i grunden är det en väldigt social grej att göra, säger Anders Ljung.

Tid för annat
Efter helgens lan har 16-åriga Alexander Aula planer på att gå på minst tre till. Men både han och Max säger att det finns tid för annat under en veckas ledighet.
 -Träffa kompisar, sova ut och gå på stan. Men det finns tid för några lan till, säger båda.  

                                                                 Mina Benaissa
                                                           mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista