1 av 2
75-åriga Kielo Magnusson i Borås under sina 42 år som tidningsbud aldrig känts sig varken rädd eller otrygg. Foto: Mina Benaissa
2 av 2
Borås

Tidningsbud - ett utsatt jobb

Siffror från Arbetsmiljöverket visar att i snitt ett tidningsbud i veckan i landet utsätts för våld i tjänsten.
Dom flesta tidningsbud inne i stan tar sig runt till fots och man jobbar ensam nattetid.
Men trots det har 75-åriga Kielo Magnusson i Borås under sina 42 år som tidningsbud aldrig känts sig varken rädd eller otrygg.

I 42 år har Kielo Magnusson varit tidningsbud i Borås. Hon går sin rundor, oavsett årstid, lite över en mil varje natt mellan klockan två och sex på morgonen.
Hittills har hon inte varit med om något som hon uppfattar som hotfullt. Men säger att hon ibland stöter på folk på väg hem från krogen.
-Ofta frågar de efter en tidning, man får diskutera ibland och förklara att man inte kan ge några tidningar. Nån gång har det hänt att man fått säga ifrån, berättar Kielo.

På fler håll i landet utsätts tidningsbud för olika slags våldsbrott, i snitt ett tidningsbud i veckan enligt Arbetsmiljöverket. Vid Västsvensk tidningsdistrubution där Kielo Magnusson arbetar tänker man på säkerheten för de enamma nattarbetarna, bland annat så är tidningsbuden utrustade med telefoner, där man rapporterar in när man börjar och när man slutar. Skulle man inte svara så söker man efter personen.

-Telefonerna är spärrade, men polis, hissreparatör och sjukhuset finns som kortnummer, det känns tryggt säger Kielo.

Just hissreparatören har blivit ett användbart nummer berättar hon.
-Det har hänt flera gånger att jag fastnat i hissen. Men jag får sällan panik, det är bara att vänta, hjälp kommer ju för eller senare. Som längst satt jag i en hiss en och en halv timma, säger hon.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista