1 av 2
Tre tomma flaggstänger möter bilisterna från Göteborg. Foto: Pär Sandin.
2 av 2
Mark

Ingen flagga för Marks kommun

Under flera år har det saknats skyltar som välkomnar trafikanter som kör in i Marks kommun utefter de stora vägarna.
Trots att kommunen har arbetat hårt med att marknadsföra Marks kommun, har inte en enda skylt kommit upp vid kommungränserna vid de stora vägarna.

Kommunen har arbetat hårt med att lansera kommunen och marknadsföra sig på ett enhetligt sätt. Bland annat har man satt upp skyltar till de flesta småorterna i Mark, där kommunnamnet skrivs på det nya sätet. Visserligen helt utan tillstånd så att Vägverket vill resa upp upp i skyltdjungeln. Skyltar finns till nästan varje mindre ort men för Vägverket har det blivit alldeles för många skyltar i kommunen. Vissa måste bort!

Men där Marks kommun börjar, vid gränsen, där finns det inte någonting. Under flera år hade kommunen flaggstänger med flaggor som välkomnade till Tygriket men dom var utformade på ett sådant sätt att ingen så att det stod Tygriket på flaggorna - att det var Marks kommun man körde in i fick bilisterna inte veta.

Missnöjet med flaggorna blev allt större och Jan Rydberg, kinnabo som kuskat runt på vägarna i Sverige som torghandlare i 40 år, tyckte till slut att flaggorna var bedrövlig. Nu fick han och andra Markbor hjälp av stormarna Gudrun och Per som slet ner flaggorna och på sina håll även flaggstängerna. I dag står bara tre nakna flaggstänger vid Hällingsjö och vittnar om gångna tiders välkomnande in i kommunen. Så har det sett ut i flera år utan att någonting har hänt. Vid Horred och norr om Fritsla finns det ingenting.

Nu är det dags att det händer något tycker Jan Rydberg. Han vill också att kommunen byter namn till Kinna. Det har han till och med motionerat om men inte fått något gehör. Trots detta har han fått stöd från många politiker.

- Jag hart varit i kontakt med 13 förtroendevalda politiker och alla utom en har gett mig stöd att det är Kinna som kommunen ska heta.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista