1 av 2
Gunnar Dahlin och Sven Kjelldén är oroliga för vad som ska hända med Solbacken. Foto: Jenny Hellström
2 av 2
Länghem

Oroligt på äldreboende i Länghem

Tranemo kommun måste spara pengar, bara inom omsorgen ska nästan åtta miljoner sparas. Ett av sparförslagen går ut på att göra om Solbacken i Länghem från särskilt boende till trygghetsboende, och då även ta bort personalen på natten. Det har rört upp starka känslor på Solbacken.

Under åren har Tranemo satsat mycket på särskilda boenden, det har varit ganska lätt att få en plats. Även för de som egentligen inte behövt så mycket omsorg, menar socialchef Magnus Andersson.

Men det kostar samtidigt mycket pengar. När kommunen nu ska spara måste även omsorgen dra sitt strå till stacken. ”Omstrukturering”, kallar socialchefen det som nu ska hända.

Det handlar om att göra om vissa av de särskilda boendeplatserna, där det finns personal dygnet runt, som ska göras om till trygghetsboende. Trygghetsboende är till för äldre som är såpass friska att de nästan klarar sig själva.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista